Saturday, December 26, 2009

Ανακοίνωση των Δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στη Στοα Αισχύλου κατα τη διάρκεια του 2010



Η «Στοά Αισχύλου» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2007 στη Λευκωσία με στόχο το διάλογο γύρω από τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία μέσα από τη λειτουργία πειραματικών εργαστηρίων και εκθέσεων. Στα πλαίσια του «Arcade EAP (experimental art project)» ο χώρος Τέχνης στην οδό Αισχύλου, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, φιλοξενεί εκθέσεις, διαλέξεις και εργαστήρια, ενώ προωθεί την έκδοση ψηφιακών και έντυπων μέσων, όλα με στόχο τη συμβολή στην εξέλιξη της καλλιτεχνικής έκφρασης με πυρήνα την Κύπρο.

Η διαφορετικότητα του Arcade E.A.P. έγκειται στην ενεργή ανάμιξη των ίδιων των καλλιτεχνών στην επιμέλεια των εκθέσεών στις οποίες πρόκειται να συμμετέχουν αλλά και στο ότι παρέχεται η ευκαιρία να λειτουργήσουν σαν επιμελητές και για διάφορες δραστηριότητες που οι ίδιοι επιθυμούν να διοργανώσουν, με απώτερο σκοπό τον εικαστικό πειραματισμό αλλά και την προώθηση της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας.

Το Arcade E.A.P. λειτουργεί σαν δίκτυο προώθησης πληροφοριών γύρω από την τέχνη και προβάλλει τους καλλιτέχνες και το έργο τους. Μελλοντικός στόχος είναι η δημιουργία residencies, δηλαδή η παροχή χώρου εργασίας αλλά και διαμονής σε ξένους καλλιτέχνες, γεγονός που αναμένεται να δώσει το έναυσμα για το άνοιγμα ενός διαύλου επικοινωνίας με σύγχρονα ρεύματα τέχνης και σύγχρονες ομάδες καλλιτεχνών από το εξωτερικό. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι πιο κάτω δραστηριότητες:

Rolling frame

“Big other’s little other”

“Mondays at Arcade”:

Le Petit Chaperon Rouge - Eva Michalaki

Chimera (Χiμαιρα)

Corrupted city- Μαρίνα Γεωργίου - Γεωργία Σκουτάρη - Αγνή Δημητρίου

Lost - Tony Maslic (Nicosia, Belgrade, Rotterdam)

Τελετουργία- Χαράλαμπος + Βάσω Σεργίου (Λευκωσία)

Στο κόσμο του… - Μιχάλης Νικολαίδης (Düsseldorf)

Η δική μου Λήδρας - Adi Atassi (Λευκωσία)

Darkness Rising or Music for the people suffering from the sponanteous human combustion syndrome - Κωσταντίνος Ευαγγελίδης (Λευκωσία)

Για τον τρέχοντα χρόνο 2010-2011 προγραμματίζουμε τις πιο δραστηριότητες:

Stoa unravels Political Landscapes –Στη Στοά ξεδιπλώνονται Πολιτικά Τοπία/In road identities

“Artists with attitude”, ”The Beehive experiment”

Stoa unravels Political Landscapes-« Χαρτοδομική»

/Δημήτρης Νεοκλέους

Stoa unravels Political Landscapes/ Panikos Tembriotis -Mixed media and sound installation.

Pan-European Bridge 2010 /την

δραστηριότητα διοργανώνει σε συνεργασία με τη Στοά Αισχύλου ο καλλιτέχνης Tony Maslic

Stoa unravels Political Landscapes / Το Love[in] a different kefte

Stoa unravels Political Landscapes / on the eight day.

Residency/ Παν-ευρωπαϊκή Γέφυρα 2010


Το Arcade E.A.P. είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα που έχει σαν στόχο να σκιαγραφήσει τη πολυμορφία και τη διαφορετικότητα που διαπιστώνεται στον εικαστικό χάρτη. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων είναι ανοικτό στο να δεχθεί εμπλουτισμό από ανθρώπους των Τεχνών που ενδέχεται να εισηγηθούν κάποια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα.

Ενδυναμώνοντας την πολυφωνία, η παραγωγή και η ποικιλομορφία στα εικαστικά δρώμενα θα εμπλουτιστεί και θα δοθούν ευκαιρίες σε περισσότερους Κύπριους καλλιτέχνες να εμπλακούν ενεργά στον εικαστικό χάρτη αλλά και σε ξένους να γνωρίσουν την σύγχρονη κυπριακή τέχνη. Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία που θα προκαλέσουμε θα ανοίξει δρόμους για συμμετοχή Κυπρίων καλλιτεχνών σε περισσότερες διεθνείς διοργανώσεις, ενδυναμώνοντας έτσι, ίσως και εδραιώνοντας το κυπριακό στοιχείο στο χώρο της τέχνης.

No comments: